HNN Sloop

CO2-uitstoot van uitvoering en verwerking


In een circulair sloopproject is het streven naar een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Daarbij gaat het zowel om de CO2-uitstoot van de uitvoerende werkzaamheden als van de verwerking van de vrijkomende materialen. Voor de sloop is er vooralsnog geen gestandaardiseerde methodiek om deze impact te bepalen.

Principe

Sloop met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot van uitvoering en verwerking

Categorie

Indicatie

Instrument

Slim Slopen Tool

Eenheid

CO2-uitstoot (totaal)

Onderbouwing

In Nederland komt jaarlijks ongeveer 24 miljoen ton bouw- en sloopafval vrij. De milieu-impact van sloopprojecten in Nederland is aanzienlijk en omvat verschillende aspecten:

  • Het sloopproces: het gebruik van machines, die naast de uitstoot van CO2 ook leiden tot uitstoot van stikstofoxiden (NOx).
  • Het transport: het vervoer van de vrijgekomen producten of materialen naar een volgende bestemming, depot of verwerkingslocatie.
  • De verwerking van sloopafval: het recyclen, herbestemmen of verbranden van het vrijkomende materiaal die niet hergebruikt kunnen worden.

Binnen Het Nieuwe Normaal wordt gekeken naar de totale CO2-uitstoot als gevolg van het slopen: zowel op locatie, het

transport als de verwerking. Deze CO2-impact is in de praktijk daadwerkelijk te berekenen, zowel op projectniveau als op het niveau van individuele materialen of stoffen.

Toelichting

De Slim Slopen Tool – een ontwikkeling van de Gemeente Rotterdam en DGBC – is een methode die op dit moment voorziet in een analyse van de CO2 -impact op stoffenniveau. Dit betekent dat stoffen als beton, metselwerk en staal in tonnage worden weergegeven op hun soort hergebruik. Daarbij zijn er vijf categorieën, waarbij per categorie de CO2-impact van de verwerking is weer te geven:

  • Producthergebruik
  • Materiaalhergebruik
  • Verbranden
  • Storten
  • Onbekend

Aanvullend kan in de tool ook de CO2-uitstoot van de materieelinzet en het transport worden weergegeven. Daarmee is dus zowel de CO2-uitstoot per stoffenstroom als de uitstoot van het hele project inzichtelijk te maken.

Doorontwikkeling

Op dit moment maakt de Slim Slopen Tool de CO2-uitstoot inzichtelijk. De wens is om dit door te ontwikkelen naar de totale milieu-impact (alle milieu-effecten). Het instrument is daar op dit moment nog niet voor geschikt. Naar de toekomst wordt gekeken op welke manier wel op de bredere milieu-impact gestuurd kan worden.