HNN Nieuwbouw

Wijzigingen HNN Nieuwbouw 1.1


In HNN Gebouw Nieuwbouw 1.1 (december 2024) zijn een aantal wijzigingen en aanscherpingen doorgevoerd ten opzichte van de 1.0-versie (december 2023). Op dit wijzigingsblad zijn de belangrijke wijzigingen weergegeven.

Het Nieuwe Normaal
Definitie Indicatie (I)

De definitie van de indicatorcategorie ‘Indicatie’ is aangescherpt. Eerder is deze categorie toegepast bij het ontbreken van óf een eenduidige methodiek óf voldoende data. In de 1.1-versie wordt deze categorie toegepast voor indicatoren waarvoor wel een eenduidige methodiek bekend is, maar waar onvoldoende data is voor het bepalen van een prestatieniveau. (Deel I, hoofdstuk 5).

Toevoeging Europese context

Bij de indicatoren is de link met aankomende Europese regelgeving (CSRD, EU taxonomie) en Europese raamwerken (Level(s) ) toegevoegd. Zie toelichting in hoofdstuk 6 (Deel I).

Definitie herkomst materialen

Bij de indicator ‘herkomst materialen’ is de term ‘hernieuwbaar’ gewijzigd naar ‘biobased’. Daarmee wordt beter aangesloten bij nationale circulaire ambities en beleidsinzet op biobased bouwen. Keramische producten – die volgens Nederlandse definities wel hernieuwbaar zijn, maar niet biobased – vallen daarmee onder de categorie ‘nieuwe materialen’. Zie indicator herkomst materialen (Deel II, hoofdstuk 1.4, pag. 21).

Prestatieniveau MPG

Voor berekening van de MPG vindt in 2025 een wijziging plaats van het aantal milieu-effecten en de onderlinge weging. Bij publicatie van deze 1.1-versie zijn de effecten hiervan nog niet bekend. De invloed van de geplande wijzigingen is toegelicht bij de relevante indicatoren: de MPG (1.1) en Losmaakbaarheidsindex (1.8). Zie hoofdstukken 1.1, 1.2 en 1.8.

Status materiaalgebonden CO2-opslag

Wijziging materiaalgebonden CO2 opslag van indicatorcategorie ‘Indicatie’ naar ‘Begrip’. Door de wijziging in definitie van ‘Indicatie’ is deze niet langer van toepassing op materiaalgebonden CO2 opslag. Voor deze indicator is de meetmethode nog niet breed gedragen. Zie indicator materiaalgebonden CO2-opslag (Deel II, hoofdstuk 1.3).

Cradle2Cradle als onderbouwing

Cradle2Cradle-certificaten geven op productniveau inzicht in de prestaties. Deze certificaten kunnen worden ingezet als onderbouwing voor de indicator gezonde materialen. Zie indicator gezonde materialen (Deel II, hoofdstuk 1.5).

Aanpassing Duurzame context

In de Duurzame Context is de categorie ‘Water’ verder
uitgebreid met nadere toelichting van mogelijke maatregelen. Ook is de tekst over stikstof aangepast.

Aanvulling Duurzame context

In de Duurzame Context zijn de thema’s Natuurinclusief en Klimaatadaptief toegevoegd. Voor de indicatoren is op dit moment aangesloten bij het Convenant Toekomst-bestendig Bouwen. Zie toelichting in hoofdstuk 5 en 6 (Deel III).