HNN Nieuwbouw

Milieuprestatie Gebouw (MPG)


Het realiseren, onderhouden en slopen van gebouwen leidt tot milieu-impact gedurende de gehele levenscyclus. Deze milieu-impact wordt uitgedrukt in de MPG: de Milieuprestatie Gebouw. De MPG is het wettelijke instrument om te sturen op duurzaamheidsprestaties van bouwmaterialen.

Principe

Ontwerp en bouw met een zo laag mogelijke MilieuPrestatie Gebouw (MPG)

Categorie

Standaard

Meet-/Bepalingsmethode

Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen (A1-set, wijzigt binnenkort naar A2-set)

Eenheid

€ MKI / m2 BVO / jr

Onderbouwing

De Milieuprestatie Gebouw (MPG) geeft de milieu-impact van de materialen in een gebouw weer. Per materiaal is de milieu-impact gevat in een Milieu Kosten Indicator (MKI). De MKI’s van bouwproducten en -materialen zijn te vinden in de Nationale Milieudatabase.

De milieu-impact op gebouwniveau bestaat uit een optelling van de MKI’s van alle in het gebouw toegepaste materialen. Door de totale MKI te delen door het bruto vloeroppervlakte (in aantal vierkante meters) en de levensduur van het gebouw (in jaren), wordt de MPG-score uitgedrukt in € MKI / m2 BVO / jaar.

Toelichting
  1. In juli 2025 gaan de nieuwe set met milieu-effecten en nieuwe weegset voor de onderlinge verhouding tussen milieu-effecten in. Deze nieuwe set (EN-15804+A2) hanteert 19 milieu-effectcategorieën in plaats van de oude set (EN-15804+A1) met 11 categorieën. Dit heeft effect op de MPG-prestaties van gebouwen. Dit effect is bij het vaststellen van HNN Nieuwbouw 1.1 nog onvoldoende in beeld: het prestatieniveau is gebaseerd op de A1-set.
  2. De MPG wordt bepaald op basis van de nationale Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen. Hierbij zijn een aantal kanttekeningen te plaatsen, waaronder de beschikbaarheid van milieuprofielen in de kwaliteit van milieuprofielen en de gebouwonderdelen die worden meegenomen.
  3. De MPG-waarde wordt berekend in de ontwerpfase. Er wordt vaak geen aangescherpte MPG-waarde berekend bij realisatie, waarin bijvoorbeeld tussentijdse wijzigingen in materialisatie zijn meegenomen. Hierdoor is het rapporteren over de MPG-waarde van het ontwerp op dit moment de enige mogelijkheid.
  4. Door een gunstigere vloer-gevelverhouding valt de MPG-waarde van een groot gebouw lager uit dan van een kleiner gebouw (< 80 m2). Dit is een belangrijk aandachtspunt, omdat voor de totale milieu-impact kleinere woningen juist positief zijn.
  5. Voor appartementen speelt naast de oppervlakte van een woning ook de omvang van het appartementen-gebouw en het aantal bouwlagen een rol. HNN hanteert een ander prestatieniveau voor gestapelde woningbouw (gemiddeld kleiner BVO) dan grondgebonden woningbouw (gemiddeld groter BVO).
  6. Om aanvullend te kunnen sturen op de korte-termijn CO2-impact, wordt de materiaalgebonden CO2-uitstoot in de productie- en bouwfase van de MPG apart inzichtelijk gemaakt met de Materiaalgebonden CO2-uitstoot (1.2). Ook de CO2-opslag is inzichtelijk, met de Materiaalgebonden CO2-opslag (1.3).
Relatie Europese raamwerken
  • Level(s): Onderwerp vergelijkbaar met Level(s) indicator 1.2 Life Cycle Global Warming Potential. Gehanteerde methodiek en score zijn anders.
  • CSRD: Onderwerp deels overlappend met ESRS E1 - Klimaatverandering.
  • EU Taxonomy (circulaire economie): Onderwerp vergelijkbaar met Level(s) indicator 1.2 Life Cycle Global Warming Potential.

Downloads

Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen
Meer informatie

Download bestand