HNN Nieuwbouw

Hergebruikpotentie


Hergebruik en recycling van producten en materialen is essentieel in een circulaire economie. Daarom moet hoogwaardig hergebruik mogelijk zijn wanneer nieuwe gebouwen het einde van hun levensduur bereiken. Alleen zo kunnen we met minimale impact de toekomstige bouw realiseren.

Principe

Ontwerp en bouw met een zo groot mogelijke hergebruikpotentie

Categorie

Indicatie

Meet-/Bepalingsmethode

Verwerkingsscenario’s einde levensduur (EPD, fase C3 - C4)

Eenheid

%

Onderbouwing

De hergebruikpotentie geeft het einde-levensduurscenario van producten weer als massapercentage. Het einde-
levensduurscenario wordt uitgedrukt in:

  • Hergebruiken: materiaal waarvan hergebruik van de bouwcomponenten, -producten of -elementen het meest realistische scenario is.
  • Recyclen: materiaal waarvan recycling het meest realistische scenario is.
  • Verbranden: materiaal waarvan verwerking in een verbrandingsoven voor energiewinning het meest realistische scenario is.
  • Storten: materiaal waarvan afvoer naar de stort het meest realistische scenario is.

De indicator Hergebruikpotentie in HNN is de som van het massapercentage met een hergebruik- en recyclingscenario. Verbranden en storten worden niet gezien als circulaire scenario’s.

Toelichting

  1. Het is onmogelijk om het daadwerkelijke einde-levensduurscenario te bepalen voor individuele bouwproducten en -materialen in gebouwen. Dit valt namelijk buiten de directe invloed van de ontwerpende en bouwende partij; het is immers niet met zekerheid te stellen wat er over tientallen jaren gebeurt en welke (nieuwe) technieken dan worden toegepast. Deze waarde blijft daarom een inschatting.
  2. In de basis wordt de hergebruikpotentie van bouwmaterialen en -producten berekend met forfaitaire (standaard) waarden voor het einde-levensduurscenario. Deze waarden volgen uit het afvalscenario van een Levenscyclusanalyse (LCA) en zijn onderdeel van milieuprofielen van bouwproducten in de Nationale Milieudatabase (NMD). De Bepalingsmethode geeft expliciet ruimte om af te wijken van de forfaitaire waarden, bijvoorbeeld als er een aantoonbaar werkend (retour)systeem is dat zorgt voor toekomstig hergebruik/recycling. Een afwijking moet erkend worden door een onafhankelijk (LCA-)expert.
  3. Deze indicator sluit aan bij de leidraad Meten van Circulariteit van Platform CB’23 versie 2.0. Sindsdien is versie 3.0 van deze leidraad verschenen en is de methodiek veranderd; de hergebruikpotentie is gecombineerd met onder meer aspecten die raken aan de losmaakbaarheid en het toekomstig waardebehoud. Om binnen HNN overlap tussen de verschillende indicatoren te voor-komen, is gekozen hier met HNN 1.1 niet bij aan te sluiten.
Relatie Europese raamwerken
  • Level(s): Onderwerp vergelijkbaar met Level(s) indicator 2.4 Design for deconstruction, reuse and recycling. Gehanteerde methodiek en score zijn anders.
  • CSRD: Onderwerp gelijk met ESRS E5 - Grondstoffen-gebruik en circulaire economie: uitgaand materiaal.
  • EU Taxonomy (circulaire economie): Onderwerp vergelijkbaar met Level(s) indicator 2.4 Design for adaptability and deconstruction.

Links