HNN Nieuwbouw

Europese context


Op Europees niveau spelen veel ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid en duurzaam bouwen. In relatie tot HNN Nieuwbouw zijn met name het Level(s)-raamwerk en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) relevant. In Deel II wordt per indicator binnen het raamwerk aangegeven of deze is gekoppeld aan Level(s) en/of CSRD.

Level(s)-raamwerk

Het Level(s)-raamwerk is ontwikkeld in opdracht van de Europese Commissie om de mate van duurzaamheid van woon- en kantoorgebouwen te kunnen bepalen. Hierin zijn zes macro-doelstellingen gedefinieerd, van de uitstoot van broeikasgassen en een gezond gebouw tot klimaat-adaptiviteit. In aanvulling hierop hanteert het Level(s)-raamwerk de milieu-impact over de hele levenscyclus op basis van een LCA. Het raamwerk van HNN Nieuwbouw sluit aan op de milieu-impact over de hele levenscyclus én op de indicatoren voor de eerste twee macro-doelstellingen:

  • Macro-doelstelling 1: Greenhouse gas and air pollutant emissions along a buildings life cycle
  • Macro-doelstelling 2: Resource efficient and circular material life cycles

Door deze aansluiting op het Level(s)-raamwerk kan de data die is gebruikt voor het doorrekenen van projecten op Het Nieuwe Normaal, ook helpen om relatief eenvoudig te rapporteren conform deze twee macro-doelstellingen van Level(s).

CSRD & Taxonomie

Grote bedrijven moeten binnenkort in hun jaarverslag rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, als gevolg van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De rapportagerichtlijnen hiervoor zijn vastgelegd

in European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Aanvullend moeten bedrijven aangeven welke bedrijfsactiviteiten als wel/niet duurzaam worden beoordeeld, op basis van de European Taxonomy for sustainable activities (EU Taxonomie). Deze Taxonomie is ook een instrument voor financiële instellingen om hun aandeel groene investeringen te bepalen.

CSRD & ESRS

De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) zijn ontwikkeld voor bedrijven om te rapporteren over duurzaamheid in het jaarverslag. Er zijn verschillende onderwerpen waarop gerapporteerd moet worden, waaronder (in de categorie Environment) het onderwerp Grondstoffengebruik en circulaire economie (E5). De standaard rapportageverplichtingen voor de bouwsector op dit onderwerp zijn nu nog beperkt tot materiaal- en afvalstromen. Daarnaast worden bedrijven aangemoedigd om bestaande raamwerken en indicatoren te hanteren die zich lenen voor de sector. Het raamwerk van HNN Nieuwbouw geeft op projectniveau de relevante informatie voor rapportage op dit onderwerp.

Taxonomie

De EU Taxonomie is ontwikkeld om bedrijfsactiviteiten en investeringen te kunnen classificeren als duurzaam. In de Taxonomie zijn technische criteria gedefinieerd binnen het thema Circulariteit voor bouw-gerelateerde activiteiten,

waaronder nieuwbouw. Om de bijdrage aan het thema Circulariteit aan te tonen verwijzen deze technische criteria naar specifieke indicatoren die zijn opgenomen in het Level(s)-raamwerk. Deze indicatoren liggen in lijn met
het HNN Nieuwbouw raamwerk.