Energie
De energieprestatie van een gebouw bepaalt in belangrijke mate de klimaatimpact in de gebruiksfase: dit is immers een rechtstreeks gevolg van het energieverbruik. Met bestaande wetgeving wordt al gestuurd op het verbeteren van de energieprestatie.
Onderbouwing
In landelijke regelgeving zijn bepalingsmethodes opgesteld voor de energieprestatie van gebouwen:
- BENG-1: Energiebehoefte van een gebouw (in kWh / m2 / jaar)
- BENG-2: Primair fossiel energieverbruik (in kWh / m2 / jaar)
- BENG-3: Aandeel hernieuwbare energie (in %)
De grenswaarden voor de BENG-1, BENG-2 en BENG-3 worden de komende jaren mogelijk verder aangescherpt.
** **
Aanvullend is vanaf 2021 de TOjuli-eis ingevoerd om oververhitting van de gebouwen te voorkomen tijdens de zomermaanden te voorkomen. TOjuli (Temperatuur-Overschrijding juli) geeft een indicatie van het risico op oververhitting in een gebouw.
Deze eis is een onderdeel van de BENG-eisen en hangt sterkt samen met het thema klimaatadaptief. De TOjuli-waarde wordt berekend op basis van factoren zoals de zontoetreding, de oriëntatie van de woning, en de aanwezige zonwering.
Doorontwikkeling
Als gevolg van Europese wetgeving in de Environmental Performance of Buildings Directive (EPBD) moeten alle Europese lidstaten een Whole Life Carbon-indicator in wetgeving implementeren. Deze indicator stuurt op de CO2-impact over de gehele levenscyclus: bouw, gebruik en sloop (LCA: modules A t/m C).
In volgende versies van HNN nemen we de WLC-indicator mee, wanneer de methode voor Nederland voldoende goed is uitgewerkt.