HNN Infra

Uitgangspunten


De intentie van het programma Samen Versnellen is om de stap naar circulair werken te versnellen. Het raamwerk HNN infra 1.1 is zowel vanuit vragen uit de markt als vanuit ervaringen in projecten opgesteld. Voor zowel het proces als het resultaat hanteren we een aantal uitgangspunten.

Uitgangspunten: totstandkoming HNN

De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd in het opstellen van HNN infra 1.1:

  • Brede toepasbaarheid. De transitie naar circulair bouwen vraagt om een nieuwe manier van werken in de ontwikkeling van zowel gebouwen als infrastructuur. HNN is toepasbaar op beide soorten bouwopgaven, elk met een eigen nuance en zwaartepunt.

  • Lerende aanpak. In de transitie naar circulair bouwen willen we transparant zijn over de lessen die we leren. Daarom wordt het raamwerk periodiek geactualiseerd op basis van ontwikkelingen en voortschrijdend inzicht.

  • Bestaande methodieken. Er zijn al verschillende instrumenten en raamwerken die (aspecten van) circulair bouwen inzichtelijk maken. Bij het opstellen van HNN hanteren we zo veel mogelijk bestaande methodieken en instrumenten. Daarmee willen we de haalbaarheid van de implementatie in de praktijk vergroten.

  • Praktijkervaringen centraal. Het opdoen van praktijk-ervaringen doen we zowel met partners binnen het Samen Versnellen-programma als daarbuiten. De prestatieniveaus komen voort uit projecten die in de praktijk worden gerealiseerd (evaluatie: na afronding Definitief Ontwerp (DO)) of zijn gerealiseerd (evaluatie: na oplevering).

Uitgangspunten: raamwerk HNN

In het toepassen van het raamwerk hanteren we de volgende uitgangspunten:

  • Geen totaalscore. De prestaties gelden voor individuele indicatoren, en zijn dus niet te combineren tot één (totaal)score. Het zijn immers verschillende aspecten met verschillende eenheden.
  • Geen rangorde. De prestaties hebben geen onderlinge rangorde. Ieder project kan een eigen prioritering aanbrengen, op basis van wat voor die specifieke omgeving en situatie relevant is.
  • Prestaties op individuele indicatoren. De prestaties zijn op individuele indicatoren haalbaar in een project. Een parallel is de ‘tienkamp’: er zijn verschillende sporten (indicatoren) naast elkaar, waarbij voor iedere sport (indicator) het prestatieniveau van HNN gesteld kan worden. Het is aan elk project en/of organisatie om focus aan te brengen binnen deze indicatoren en op een aantal indicatoren uit te blinken.
  • Een indicator is niet hetzelfde als een gunnings-criterium. Het is goed om brede afwegingen te maken op meerdere indicatoren en ook om in de breedte te sturen op circulariteit. De HNN indicatoren kunnen gebruikt worden als gunningscriterium, maar niet allemaal tegelijk. De Handreiking aanbesteden HNN infra gaat in op toepassing van het raamwerk in aanbestedingen.
  • Versnellers. Naast de kwantitatieve data op indicatoren worden er in de evaluaties ook geleerde lessen opgehaald. Deze input wordt gebruikt om ‘Versnellers’ op te halen op project- en organisatieniveau.
  • Borging in beleid. Onze ambitie is om de gemeenschappelijke taal en prestaties op de vastgestelde en gedragen indicatoren te laten borgen in nationaal beleid en regelgeving, zodat we met de hele sector verder kunnen versnellen op basis van alle ervaringen.