HNN Infra

Raamwerk


Het Nieuwe Normaal richt zich op de materialen- en grondstoffentransitie, waarvoor tien indicatoren zijn vastgesteld. Circulair werken staat niet op zichzelf, maar vindt plaats in een bredere duurzame context. Deze brengt HNN aanvullend rondom de thema’s energietransitie, klimaatadaptatie, schoon en emissieloos bouwen, en natuur en biodiversiteit in kaart. Tot slot zijn er zowel op sociaal als op management-gebied maatregelen welke een versnelling richting circulair werken kunnen bewerkstelligen: ‘de versnellers’. Het complete raamwerk bestaat uit deze drie onderdelen: Het Nieuwe Normaal, duurzame context en versnellers.

**Het Nieuwe Normaal
**Binnen de materialentransitie onderscheiden we, in lijn met Platform CB’23, een drietal doelen:

  • het beschermen van het milieu;
  • het beschermen van materiaalvoorwaarden en voorkomen van uitputting;
  • het beschermen van bestaande waarde van hetgeen we nu bouwen, waardoor kwaliteit en functionaliteit behouden zullen blijven.

Ieder doel is in HNN omgezet in een thema. Elk thema is gevat in circulaire indicatoren, in totaal tien indicatoren.

Te weten:

Het Nieuwe Normaal
Duurzame context

Met de Duurzame Context maken we inzichtelijk binnen welke context de prestaties op circulariteit tot stand zijn gekomen. Circulair werken vraagt een integrale manier van kijken in zowel ontwerp als realisatie, die breder is dan alleen het materiaalperspectief. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatadaptatie, schoon en emissieloos bouwen, energietransitie en het stimuleren van natuur en biodiversiteit. Omdat HNN zich richt op een nieuwe standaard, en het thema ruimtelijke kwaliteit zich daar nog niet goed voor laat lenen, is deze niet meegenomen.

Het Nieuwe Normaal
Versnellers

Met de Versnellers willen we beter begrijpen welke kwalitatieve aspecten leiden tot een versnelling van circulair werken. Daarbij gaan we in op twee thema’s:

Het Nieuwe Normaal