HNN Bestaande-bouw

Klimaatadaptief


Klimaatadaptief bouwen bereid de gebouwde omgeving voor op de gevolgen van klimaatverandering. Door veranderende weerspatronen nemen hittestress, wateroverlast, droogte en de kans op overstromingen toe. Dat levert risico’s op voor onze gezondheid, veiligheid en economie. Ook in de gebouwde omgeving.

Onderbouwing

Effecten van veranderende weespatronen vinden deels hun oorzaak in de gebouwde omgeving.

De gebouwde omgeving bestaat namelijk veelal uit grote verharde oppervlakten. Deze beperken de infiltratie van water naar de grond, met wateroverlast tot gevolg. Ook absorberen ze veel warmte en creëren ze daarmee hittestress. Klimaatverandering vormt een bedreiging voor het gebruik en de veiligheid van de gebouwde omgeving. Ook de leefbaarheid van gebouwen verminderd door hittestress. Door bijvoorbeeld opwarming tijdens de zomer. Om de leefbaarheid in de toekomst te garanderen, is het daarom belangrijk om rekening te houden met deze effecten.

In landelijke regelgeving zijn op dit moment geen eisen gesteld aan klimaatadaptief bouwen. Wel is er richtlijn opgesteld vanuit het Ministerie van BZK. En geeft het ‘Convenant Toekomstbestendig Bouwen 2.0’ concrete invulling aan het onderwerp.

Indicatoren

HNN Bestaande Bouw 0.5 sluit voorlopig aan bij de indicatoren die worden genoemd in het Convenant Toekomstbestendig Bouwen om de duurzame context
van een project te kunnen bepalen:
6.1 - Wateroverlast
6.2 - Overstromingsrisico
6.3 - Hitte
6.4 - Bodemdaling

Doorontwikkeling

In volgende versies van Het Nieuwe Normaal willen we de indicatoren voor klimaatadaptief bouwen verder ontwikkelen. Daarbij maakt HNN gebruik van ontwikkelingen van andere partijen, die expertise
hebben op dit vlak. Ook kunnen mogelijk prestatieniveaus worden opgenomen, waarbij wordt gekeken naar mogelijke verschillen in prestaties tussen nieuwbouw en renovatie van bestaande bouw.