Academie
praktijkverhaal

Een duurzame en circulaire NOC*NSF sportaccommodatie

Sporthal De Klabbe

Een duurzame en circulaire NOC\*NSF sportaccommodatie

In Emmer-Compascuum is een nieuwe sportaccommodatie gerealiseerd met drie NOC\*NSF sportzalen. De gemeente Emmen wenste een esthetisch, functioneel en kwalitatief hoogwaardige sportaccommodatie tot haar beschikking te krijgen. Waarbij de focus ligt op een circulair en duurzaam gebouw.

De gemeente zette in op een hoge GPR-score, een ENG-gebouw als ondergrens, een lage MPG-score en hoge mate van losmaakbaarheid. In de bijzondere en gewaagde uitvraag voor deze Design en Build-opdracht woog kwaliteit voor 80% mee. Dat gegeven spoorde aan tot innovatie en slagkracht en resulteerde in een mooi circulair resultaat.

  • Locatie: Emmer- Compascuum
  • Opdrachtgever: Gemeente Emmen
  • Partners: Jansman Bouw, Bouw•Novum, AG NOVA Architecten, Ingenieurs- en adviesbureau Enervisie, Alcedo, CirQ, TIG Akoestiek, Derix Gelijmde Houtconstructies, Herculan
  • Overige informatie: Nieuwbouw, Recreëren, Werken
  • Focus indicatoren: Milieuprestatie Gebouw (MPG), Materiaalgebonden CO2-uitstoot, Materiaalgebonden CO2-opslag, Herkomst materialen, Losmaakbaarheid
  • Extra onderwerp: Energie, Management

Circulaire onderbouwing

De materiaalkeuze was door de opdrachtgever vrijgegeven en was slechts omkaderd door het Programma van Eisen welke stelde dat een materiaal circulair, duurzaam en herbruikbaar diende te zijn. Dit leidde tot de keuze voor materialen met een hernieuwbare, hergebruikte of (deels) gerecyclede oorsprong en deze zo veel als mogelijk losmaakbaar te verwerken. Dit is zichtbaar in onder andere de bamboe gevelbekleding welke met clips bevestigd is en het hergebruikte puin in schanskorven als vandalismebestendige plint.

Om de CO2-opslag in het gebouw te vergroten, is daarnaast gekozen voor een daktuin op de toestellenberging, houten sportvloeren, houten dakliggers en een houten moerbalk om de liggers boven de tribune en sportzalen te dragen.

Tot slot is er in de energie- en waterhuishouding gewerkt aan het beperken van de vraag en (re)circulatie waar mogelijk. Dit komt tot uiting in het hoge temperatuur koelen van de zalen, het lage temperatuur verwarmen, de toepassing van sensor-gestuurde waterkranen, infrarood bediende douches, een gebouwbeheerssysteem en het opslaan van overtollig opgewekte energie in twee grote warmwaterbuffers voor het douchen. Zo wordt voorzien in een energieneutraal gebouw.

“Voor een maximale kwaliteit is in het multidisciplinaire team, afgestemd op de specifieke opgave, alle kennis en kunde optimaal gecombineerd en samengevoegd”

Marcel van den Noort, projectleider Jansman Bouw B.V./Bouw•Novum B.V.

Kwantitatief raamwerk

  • MPG: €1,16
  • Materiaal gebonden CO2-uitstoot: onbekend
  • Materiaal gebonden CO2-opslag: ++
  • Herkomst materialen: ++
  • Gezonde materialen: onbekend
  • Omgang restmaterialen (bouw): +
  • Adaptief vermogen: ++
  • Losmaakbaarheid: ++
  • Hergebruikpotentie: +

Meer weten? https://www.jansman.nl/projecten/emmercompascuum-sporthal-en-woningen/

Over Het Nieuwe Normaal

HNN biedt een eenduidige taal om op project- en organisatieniveau het gesprek aan te gaan over circulair bouwen, de gewenste indicatoren vast te stellen én van elkaar te leren. In dit Praktijkboek laten we zien hoe het raamwerk op uiteenlopende projecten is toegepast, welke indicatoren zijn uitgelicht, hoe deze onderling samenhangen en welke scores er zijn behaald. Op deze projecten wordt waarde gehecht aan bouwen met oog voor de toekomst. En werd al ruim voordat het moest circulariteit gespotlight en de HNN-conceptversies onder de arm meegenomen. Iets om trots op te zijn en op voort te borduren!

De weergegeven projecten zijn de afgelopen jaren geëvalueerd samen met een HNN-evaluator. In die jaren is er gelukkig veel veranderd. Zo kreeg circulariteit binnen uitvragen een grotere rol toebedeeld, zijn er inmiddels veel nieuwe materialen op de markt gekomen en wordt er steeds vaker verzocht circulaire prestaties te meten. Bij verschillende van deze projecten was dit nog niet of in minder mate aan de orde. Dit zie je logischerwijs terug in de weergegeven of juist ontbrekende prestaties.

De prestaties opgenomen in het praktijkboek zijn niet altijd gebaseerd op berekeningen, ook inschattingen of kwalitatieve onderbouwingen zijn onderdeel hiervan. In de data-analyse voor HNN is er gekozen om alleen geverifieerde data te gebruiken, voor het praktijkboek delen wij wel alle data met als doel om een indicatie te geven en van elkaar te leren.