HNN Sloop

Omgang vrijkomend materiaal


Bij demonteren (‘circulair slopen’) is de ambitie om zo veel mogelijk vrijkomende producten en materialen zo hoogwaardig mogelijk opnieuw in te zetten. De omgang met restmateriaal geeft
aan in hoeverre uitgaande materialen een tweede leven krijgen en niet ‘verloren’ gaan.

Principe

Sloop voor zo hoogwaardig mogelijke herbruikbaarheid van vrijkomende producten en materialen

Categorie

Indicatie

Instrument

Slim Slopen Tool

Eenheid

% hergebruikt / % gerecycled / % gestort / % verbrand (o.b.v. projecttotaal)

Onderbouwing

Vrijkomende producten en materialen kunnen op verschillende niveaus worden hergebruikt. In lijn met de scenario’s in de einde-levensduurscenario’s van de Nationale Milieudatabase hanteert HNN de volgende vier categorieën.

  • % hergebruikt (in eigen gebouw / in ander gebouw / via marktplaats)
  • % gerecycled
  • % gestort
  • % verbrand

Er bestaat momenteel geen gestandaardiseerde methode om het niveau van hergebruik op een goede manier te bepalen. Vanuit Het Nieuwe Normaal is de wens om dit inzichtelijk te maken op zowel materiaalniveau (voorbeeld: deur, kozijn) als op stoffenniveau (voorbeeld: beton, glas).

Aanvullend is de wens om inzichtelijk te maken welke materialen (met welk hergebruikscenario) uit welke gebouwlagen afkomstig zijn.

Toelichting

De meeste toegepaste tool om de omgang met vrijkomend materiaal te bepalen, is op dit moment de Slim Slopen Tool. Deze methode is toereikend voor de vier vernoemde verwerkingsmethodieken.

Wel zijn er op materiaalniveau tools (voorbeeld: Fuse), waar gedetailleerd vast te leggen is welke materialen er in een gebouw zitten en voor circulaire verwerking in aanmerking kunnen komen. Per materiaal kan vastgelegd worden uit hoeveel stoffen dat bestaat. Een voorbeeld: een deur (materiaal) bestaat voor uit onder meer vurenhout, spaanplaat, ijzer, aluminium en glas (stoffen).

Doorontwikkeling

Op dit moment is de Slim Slopen Tool de meest toegepaste tool om deze indicator inzichtelijk te maken. Om goed te kunnen sturen op circulaire prestaties, heeft deze tool echter een actualisatie nodig. Deze actualisatie wordt niet vanuit Het Nieuwe Normaal opgepakt, maar vereenvoudigt sturing op circulaire prestaties.