HNN Sloop

1\.5. Gerealiseerde losmaakbaarheid


Als onderdeel van circulair bouwen willen we dat bouwproducten en -onderdelen losmaakbaar zijn. Daarmee maken we toekomstig hergebruik mogelijk. Deze losmaakbaarheid drukken we uit met de losmaakbaarheidsindex (LI). Een goede losmaakbaarheid geeft meer circulaire kansen in de sloopfase.

Principe

Sloop met een zo hoog mogelijke gerealiseerde losmaakbaarheid

Categorie

Standaard

Meet-/bepalingsmethode

Toets op basis van Losmaakbaarheidsindex

Eenheid

-

Onderbouwing

De losmaakbaarheid van een gebouw is de mate waarin objecten demontabel zijn op alle mogelijke gebouwniveaus en daarmee waarde te behouden. Losmaakbaarheid is een randvoorwaarde om circulair slopen mogelijk te maken: een onlosmaakbaar object kan immers niet geoogst worden en dus niet (hoogwaardig) worden hergebruikt.

In de as-built situatie van een bestaand gebouw kan de losmaakbaarheid worden bepaald. Deze geeft aan in hoeverre de producten en materialen uit een gebouw losmaakbaar zijn. Op basis van deze losmaakbaarheidsprestatie – op productniveau – is een eis te stellen aan het daadwerkelijk losmaken hiervan gedurende de sloop van het gebouw.

In de meetmethodiek voor losmaakbaarheid is van ieder product de losmaakbaarheidsindex (LI) te berekenen. Daarbij wordt een score gegeven aan de losmaakbaarheid van een product, van ‘niet losmaakbaar’ (0,10) tot ‘zeer eenvoudig losmaakbaar’ (1,00) op basis van vier losmaakbaarheidsfactoren:

  • Type Verbinding
  • Toegankelijkheid van de verbinding
  • Randopsluiting
  • Doorkruisingen

Deze indicator stuurt op de mate waarin de berekende losmaakbaarheid (as-built) ook daadwerkelijk in de praktijk (as-deconstructed) is gerealiseerd. Daarbij kan de eis zijn om alle eenvoudig losmaakbare delen daadwerkelijk te demonteren om hoogwaardig hergebruik te borgen, waarbij een ambitie kan worden gesteld om ook voor minder eenvoudig losmaakbare delen herbruikbaarheid te borgen.

Toelichting

Deze indicator maakt gebruik van de Losmaakbaarheids-index, die ook onderdeel is van HNN Gebouw. Deze index is weer te geven per gebouwlaag en voor het gebouw als geheel. Op gebouwniveau is deze index een gewogen gemiddelde van de losmaakbaarheid op verschillende gebouwlagen, op basis van de relatieve milieu-impact van deze gebouwlagen.