Inleiding
Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers willen met circulair slopen aan de slag. Vanwege de vele definities is Het Nieuwe Normaal Sloop ontwikkeld als eenduidige taal op het gebied van circulair slopen. Het raamwerk bestaat uit vijf indicatoren, met bijbehorende circulaire principes. Met deze indicatoren kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers samen afspraken maken over circulair slopen.
Doel
Het Nieuwe Normaal Sloop (HNN Sloop) is een eenduidige taal met haalbare én ambitieuze circulaire prestaties voor de sloopsector. Deze nieuwe, gedragen standaard draagt op twee manieren bij aan de versnelling van de transitie naar een circulaire bouweconomie:
- Een eenduidige taal op circulair slopen: wanneer we spreken over ‘circulair slopen’, gaat het om de combinatie van de indicatoren.
- Een haalbaar en ambitieus prestatieniveau op de verschillende indicatoren.
Totstandkoming HNN Sloop
Het raamwerk is opgesteld in samenwerking tussen Cirkelstad, Meijs Ingenieurs, KP Adviseurs, RGS, Vlasman en Copper8. Voor het raamwerk HNN Sloop is Meijs Ingenieurs de beheerder van de leidraad, met ondersteuning van Copper8.
Adviseurs van de genoemde bureaus hebben de indicatoren en bijbehorende meet- en bepalingsmethoden onderbouwd op basis van eigen praktijkervaringen en literatuur.
De indicatoren van HNN Sloop 0.5 zijn tot stand gekomen op basis van projectevaluaties en aanvullende databronnen.
Het Nieuwe Normaal Sloop 0.5
Bij de lancering van Het Nieuwe Normaal heeft de nadruk op nieuwbouw gelegen. HNN Sloop is ontstaan op basis van behoeften vanuit de markt, voortschrijdend inzicht en feedback van zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. De eerste conceptversie van HNN Sloop – versie 0.5 – is gepresenteerd op 12 december 2024.
Het Nieuwe Normaal wordt steeds verder doorontwikkeld op basis van voortschrijdend inzicht en geleerde lessen uit projectevaluaties. Nieuwe inzichten kunnen leiden tot aanscherpingen van het raamwerk en aanscherpingen van prestatieniveaus. Dat geldt ook voor HNN Sloop.
Het streven is om de 1.0-versie eind 2025 te lanceren.