Materiaalgebonden CO2\-opslag
Voor het voorkomen van verdere klimaatverandering is CO2-opname uit de atmosfeer van belang.Materiaalgebonden CO2-opslag geeft aan hoeveel CO2 is opgenomen tijdens de groei van biobased producten, waarmee deze CO2 dus ‘opgeslagen’ ligt in het gebouw gedurende de levensduur. Materiaalgebonden CO2-opslag wordt ook wel Construction Stored Carbon (CSC) genoemd.
Ontwerp en bouw met een zo hoog mogelijke materiaalgebonden CO2-opslag
Begrip
Bepalingsmethode koolstofvastlegging biobased bouwmaterialen
ton CO2-eq
Onderbouwing
De opslag van CO2 is belangrijk om verdere klimaatverandering te voorkomen. De langdurige opslag van CO2 in gebouwen door de toepassing van biobased bouwmaterialen (zoals hout en vezelgewassen) draagt daaraan bij. Op korte termijn is de opslag van CO2 een manier om de resterende uitstoot te compenseren; op langere termijn is dit een manier om netto CO2 uit de atmosfeer te halen.
Toelichting
- Het berekenen van de mate van CO2-opslag in gebouwen is relatief nieuw. Meet- en bepalingsmethoden hiervoor zijn nog volop in ontwikkeling. Er zijn onder andere ontwikkelingen in het inzichtelijk maken en financieel verwaarden van materiaalgebonden CO2-opslag met carbon credits.
- Voor het bepalen van de CO2-opslag hanteert Het Nieuwe Normaal op dit moment de rekenmethodiek die- in opdracht van BZK- is opgesteld door SGS Search: Bepalingsmethode koolstofvastlegging biobased bouwmaterialen. De doorontwikkeling van deze methodiek wordt meegenomen in nieuwe versies HNN. Voor de data rondom de CO2-opslag gaat deze methodiek uit van de productkaarten in de Nationale Milieudatabase.
- Het sturen op een hogere mate van materiaalgebonden CO2-opslag moet niet leiden tot het toepassen van onnodig extra biobased materiaal, wat niet nodig is voor het functioneren van het gebouw. Dit is een aandachtspunt bij het sturen op een zo hoog mogelijke opslag.
- De huidige bepalingsmethode kan nog niet op een eenduidige manier worden toegepast, omdat in deze methode de vastleggingsfactor ontbreekt. Dit is de compensatie voor CO2-uitstoot die het gevolg is van het oogsten en verwerken van hout. Ook vindt na oogst uitstoot plaats, zoals rotting van wortelstelsel
en verbranding van bast. Deze vastleggingsfactor is daarom cruciaal om te rekenen met de juiste hoeveelheid CO2-opslag.
Doorontwikkeling
Op dit moment wordt er gewerkt aan Europese richt-lijnen voor het bepalen van de mate van (biogene) CO2-opslag in bouwwerken en bouwproducten. In een volgende versie van Het Nieuwe Normaal kan dit leiden tot aanpassing van de bepalingsmethode.
Relatie Europese raamwerken
- Level(s): Geen expliciet onderdeel van Level(s).
- CSRD: Geen expliciet onderdeel van CSRD.
- EU Taxonomy (circulaire economie): Geen expliciet onderdeel van Taxonomie.
Downloads
Onderzoeksrapport koolstofvastlegging bio-based materialen
Download bestand