Gezonde materialen
In een circulaire economie kunnen grondstoffen oneindig worden ingezet. Om te borgen dat materialen en stoffen veilig gerecycled en hergebruikt kunnen worden, is de mate van gezonde materialen van belang. Dit zijn materialen die aantoonbaar geen toxische stoffen bevatten.
Ontwerp en bouw met zo'n groot mogelijk aandeel gezonde materialen
Begrip
Aantal producten met certificaten op basis van diverse methoden
Aantal producten
Onderbouwing
Gezonde materialen worden gedefinieerd als ‘materialen zonder toxische stoffen of waarbij het aandeel toxische stoffen schadelijke grenswaarden niet overschrijdt’. Daarbij wordt toxiciteit gedefinieerd als ‘de mate waarin een stof of een bepaalde omgeving schadelijk kan zijn voor mensen, dieren en planten’.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen humane en ecologische toxiciteit:
- Humane toxiciteit is het vermogen van een stof of product om schadelijk te zijn voor de gezondheid van mensen. De mate van humane toxiciteit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de dosis, de duur van de blootstelling, de wijze van blootstelling en de individuele gevoeligheid.
- Ecologische toxiciteit is het vermogen van een stof of product om schade toe te brengen aan het milieu. Ook ecologische toxiciteit hangt af van verschillende factoren. Denk aan de afbreekbaarheid, de mate van verspreiding in het milieu, de effecten op verschillende organismen en de ecologische impact op de lange termijn.
Om vast te stellen of een product toxische stoffen bevat, is inzicht vereist in chemische samenstelling. Er zijn verschillende productpaspoorten die deze informatie bevatten, zoals de Product Circularity Data Sheet (PCDS), Material Safety Data Sheets (MSDS), LCA’s en EPD’s.
De doelstellingen van Het Nieuwe Normaal liggen in lijn met die van de internationale certificeringsstandaard Cradle to Cradle Certified® (C2C Certified®) voor het circulair ontwerpen en produceren van materialen en producten. Omdat dit breder gaat dan enkel Gezonde Materialen, wordt C2C Certified® erkend als productcertificering die bijdraagt aan de doelstellingen van Het Nieuwe Normaal.
Toelichting
- Met het ontbreken van een geschikte rekenmethodiek is gekozen om inzicht te creëren op basis van certificaten. Dat geldt zowel voor humane en ecologische toxiciteit. Voorbeelden zijn het Material Health Certificate (op basis van Cradle2Cradle), Natureplus, Declare-certificering, ECOLOGO en de M1-certificering (Fins).
- Er zijn verschillende lijsten die toxische stoffen voor mens en milieu op grondstofniveau beschrijven: Restricted substances C2C, Living Building Challenge’s Red, REACH, Level(s), RoHS, SVHC, EPA-toxics. Omdat geen van deze lijsten compleet is, kiest HNN niet voor het uitsluiten van specifieke materialen of grondstoffen op basis van deze lijsten.
- Er zijn nationale en internationale keurmerken voor VOS-emissievrije producten, zoals Indoor Air Comfort Gold/ Eurofins (Europees), AgBB-schema (Duits) en Greenguard-certificering (VS). In de projectevaluatie worden vragen gesteld om de toepassing hiervan te achterhalen.
- Er zijn vier beoordelings- en certificeringssystemen die met name gericht zijn op de binnenmilieukwaliteit: HEA02 (BREEAM), A01 (WELL), Gezonde Woning Keur en GPR Gebouw. Omdat deze breder gaan dan de toxiciteit van materialen, zijn deze niet meegenomen in HNN.
Relatie Europese raamwerken
- Level(s): Geen onderdeel van Level(s).
- CSRD: Onderwerp deels overlappend met ESRS E2 - Voorkomen van vervuiling.
- EU Taxonomy (circulaire economie): Geen onderdeel
van Taxonomy.
Downloads
Circulair buildings: verkenning schone en smet(te)loze materiaalstromen
Download bestand