Herkomst materialen
De keuze voor het type materiaal is een belangrijk onderdeel van circulair werken. Zo voorkomt hergebruik nieuwe productie en zorgt het vervangen van primair abiotisch materiaal met biobased (biotisch) materiaal voor CO2-vastlegging. Het gaat hier om de herkomst van de benodigde materialen voor de realisatie van het project.
Streef naar een zo laag mogelijke primaire materiaalvraag
Standaard
Leidraad Meten van circulariteit (Platform CB’23, versie 3.0 )
Onderbouwing
Voor Het Nieuwe Normaal sluiten wij aan bij de definitie vanuit CB’23 (leidraad Meten van Circulariteit) met de invulling van hernieuwbare grondstoffen als biobased (biotisch hernieuwbaar). Daarbij drukken we het percentage uit in massa (ton). De herkomst van grondstoffen wordt daarnaast ook inzichtelijk gemaakt in een levenscyclusanalyse (LCA). Ook komt deze terug in onder meer de Material Circularity Indicator (MCI) van de EllenMacArthur Foundation en Granta Design. Zowel LCA’s als de MCI richten zich beperkt op de biologische kringloop van de circulaire economie.
Toelichting
- Het sturen op materiaalgebruik gaat altijd in samenhang met sturen op andere indicatoren, zoals de milieu-impact, hergebruik potentie en/of losmaakbaarheid. Ander materiaalgebruik is immers geen doel op zich, maar kan andere ambities en thema’s versterken of verzwakken.
- CB’23 hanteert de term hernieuwbaar, waar in HNN de term biobased gebruikt wordt. Met deze wijziging sluiten we aan op KCI en de Aanpak DGWW.
- In de praktijk is het onderscheid tussen duurzaam en niet-duurzaam geproduceerd biobased materiaal nog niet eenduidig te maken. Dit is daarom niet opgenomen in de vragen.
Doorontwikkeling
Er zijn verschillende definities voor o.a. hernieuwbaar en biotisch materiaalgebruik. Vanuit HNN willen we toewerken naar een heldere, eenduidige en breed geharmoniseerde set definities.
Moederbestek productbladen
Voor prestatieniveaus op herkomst materialen zijn de productbladen van Moederbestek beschikbaarvoor de volgende materialen asfalt, baksteen, beton, emissies (materieel), verlichting, hergebruik (zand en elementenverharding), staal (stalen damwanden). Deze MKI-waardes zijn uitgedrukt in massa % (%m/m) en staan onder “Minimale circulariteit”.
Relatie met Europese raamwerken
Het onderdeel herkomst materialen aan op inkomend materiaal in de CSRD. E5-4 kan met behulp van deze indicator ingevuld worden. Daarnaast zijn kwalitatieve inzichten in maatregelen relevant voor E5-2.