HNN Infra

Inleiding


Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers willen met circulair bouwen aan de slag. Vanwege de vele definities van circulariteit is Het Nieuwe Normaal (hierna: HNN) ontwikkeld als eenduidige taal op het gebied van circulair bouwen. Samen identificeren we tien indicatoren, met bijbehorende meet- en bepalingsmethoden. Waar mogelijk verbinden we een haalbaar én ambitieus prestatieniveau aan een indicator. Met deze indicatoren kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers samen afspraken maken over circulair bouwen. De leidraad wordt actueel gehouden door aansluiting op ontwikkelingen in de markt en het uitvoeren van projectevaluaties.

Doel

Het Nieuwe Normaal is een eenduidige taal met haalbare én ambitieuze circulaire prestaties voor de infrasector. Deze gedragen standaard heeft concreet twee resultaten:

  • Een eenduidige taal creëren op circulair werken: wanneer we spreken over ‘circulair’, gaat het om de combinatie van de indicatoren.
  • Een eenduidig prestatieniveau op de verschillende circulaire thema’s en bijbehorende indicatoren.
Totstandkoming HNN

Het raamwerk is opgesteld in samenwerking tussen Cirkelstad, Alba Concepts, Copper8, Metabolic, Witteveen+Bos en de TU Delft. De indicatoren en bijbehorende meet- en bepalingsmethoden zijn in samenwerking met de TU Delft onderbouwd op basis van eigen praktijkervaringen en literatuur. Deze onderbouwing is in een apart document “Onderbouwing Het Nieuwe Normaal” opgenomen, dit rapport is nog niet geactualiseerd op basis van HNN 1.1. De prestatieniveaus van HNN 1.1 zijn tot stand gekomen op basis van projectevaluaties en aanvullende databronnen (zie hoofdstuk ‘Prestatieniveaus’). In deel III van deze leidraad zijn de vragen opgenomen die gesteld worden in de projectevaluatie.

Witteveen+Bos en Aumento Impact hebben hierbij specifiek de behoefte vanuit de infrasector meegenomen in de uitwerking van HNN Infra. Op basis van voortschrijdend inzicht, nieuwe ontwikkelingen en geleerde lessen uit projectevaluaties is deze 1.1 versie tot stand gekomen. Dat is gebeurd in overleg met opdrachtgevers en opdrachtnemers uit de infrasector en in samenwerking en afstemming met andere initiatieven, waaronder de Aanpak

Duurzaam GWW. Daarbij is de inhoud ook afgestemd op Klimaatneutrale en Circulaire infra (KCI) en het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE), is de relatie gelegd met Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de link gelegd met BouwCirculair voor data en inzichten op materiaalniveau.

Samenhang met Klimaatneutrale en Circulaire Infra

Het Nieuwe Normaal is onderdeel van de verbetercyclus voor circulaire infrastructuur. Het beleid vanuit het Nationaal Programma Circulaire Economie en het Schoon en Emissieloos bouwen (SEB) wordt uitgevoerd door de uitvoeringsorganisatie van Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur (KCI). Deze beleidsagenda is onderverdeeld in vijf transitiepaden. Binnen deze transitiepaden wordt gewerkt vanuit Roadmaps, die een focus geven aan toe te passen maatregelen in de uitvoering, om de doelen voor 2030 te kunnen halen. Deze Roadmaps kunnen vertaald worden in standaarden voor het peloton, en diverse manieren om via de inkoop koplopers te stimuleren. Beide vertalen zich binnen de verschillende opdrachtgevers en projecten in specifiek inkoopbeleid, aanbestedingen en toepassingen in de praktijk. HNN Projectevaluaties en andere wijzen van monitoring verzamelen deze informatie en komen idealiter samen in één monitoring. Door deze data te analyseren, ontstaan inzichten voor het peloton. Deze inzichten kunnen vertaald kunnen worden in de diverse standaarden, instrumenten en beleid, bijvoorbeeld in de verdere aanscherping van koplopers-eisen en roadmaps. Als randvoorwaarde hiervoor geldt dat we een uniforme set indicatoren (eenduidige taal) gebruiken tijdens (project)monitoring om te komen tot eenduidige prestatieniveaus. Praktijkervaringen worden zo onderdeel van het beleid, HNN vervult daarmee een belangrijke rol in de monitoring op weg naar klimaatneutrale en circulaire infrastructuur.

Het Nieuwe Normaal 1.1

Op 7 december 2023 is HNN 1.0 gepresenteerd. Bij die presentatie hebben veel partijen het Manifest ondertekend, met de intentie om HNN mee te nemen in projecten en te implementeren in de lijnorganisaties. HNN 1.1 is gepresenteerd op 12 december 2024. Het Nieuwe Normaal wordt verder doorontwikkeld op basis van voortschrijdend inzicht en geleerde lessen uit projectevaluaties. Nieuwe inzichten kunnen leiden tot aanscherpingen van het raamwerk en aanscherpingen van prestatieniveaus. Deze wijzigingen publiceren we via de website van HNN in alle voorhanden zijnde middelen, zoals de startersinformatiekit, de FAQ en de Cirkelstad Academie. Voor het toepassen van Het Nieuwe Normaal in aanbestedingen is ook de Handreiking aanbesteden HNN Infra ontwikkeld.

Downloads

Handreiking aanbesteden HNN Infra

Download bestand