Natuur en biodiversiteit
De afgelopen decennia is de biodiversiteit in hoog tempo afgenomen, doordat verschillende soorten dieren en planten zijn verdwenen en bestaande populaties steeds kleiner worden. Natuur en biodiversiteit vormen daarom een belangrijke toevoeging aan de duurzame context, waarbij het behoud en herstel van ecosystemen centraal staan. Natuur omvat alle levende organismen en hun interacties binnen diverse habitats, terwijl biodiversiteit de variëteit aan leven binnen die ecosystemen beschrijft. Door biodiversiteit te behouden, zorgen we voor veerkrachtige ecosystemen die cruciale diensten leveren, zoals schone lucht en water en bestuiving van gewassen.
Onderbouwing
Infraprojecten kunnen ingezet worden om de biodiversiteit te bevorderen en een positieve impact op de natuur te hebben, in plaats van de biodiversiteit verder achteruit te doen gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van meer groen met inheemse soorten, nestplekken te realiseren voor vogels en vleermuizen. Hiermee houden we de natuurlijke processen in stand en de natuur veerkrachtig.
Met HNN 1.1 sluiten we voorlopig aan bij de indicatoren (biodiversiteit en ecologische structuren) die gehanteerd worden in de Aanpak Duurzaam GWW, om zo de duurzame context te kunnen bepalen en aan te sluiten op gehanteerde methoden. In HNN 2.0 wordt dit thema nader uitgewerkt.
Biodiversiteit is een van de onderdelen waarbij onderwerpen als het instandhouden (of verbeteren) van de biodiversiteit door natuur inclusief te bouwen, overlast voor flora en fauna beperken en leefgebieden ondersteunen van belang zijn.
Verbetering van ecologische structuren kan ingevuld worden door instandhouding van leefgebieden en ecologische verbindingszones herstellen, bevorderen van ecologische structuren en het beperken van ruimtelijk beslag op natuurgebieden.
Samenhang Europese raamwerken
Dit thema geeft gedeeltijke invulling voor E4-3 Actions and resources related to biodiversity and ecosystems.