Klimaatadaptatie
Klimaatadaptatie gaat over veranderende weerspatronen, waar infraprojecten mee te maken krijgen. Deze weerspatronen betreffen meer extreme temperaturen, meer droogte en meer extreme neerslag.
Onderbouwing
Veranderingen in weerspatronen kunnen onder andere hittestress en wateroverlast (droogte/tekorten, overstromingen) ten gevolge hebben, die deels oorzaak vinden in de infrastructuur. Infrastructurele projecten bestaan veelal uit grote verharde oppervlakten die infiltratie van water naar de grond beperken met wateroverlast tot gevolg en veel warmte absorberen en daarmee hittestress creëren. In de Aanpak Duurzaam GWW worden binnen het thema water & klimaatadaptatie waterveiligheid, wateroverlast verminderen, goede waterkwaliteit droogte en watertekort en extreem weer: hitte, bliksem, wind, benoemd. Mede op grond hiervan zijn enkele informatievragen toegevoegd.
Klimaatverandering vormt een bedreiging voor het gebruik en de veiligheid van infrastructuur. De leefbaarheid van steden verslechterd door hittestress. Een brug kan uitzetten door hitte en daardoor vast komen te zitten. Een weg kan door plasvorming bij extreme regenval geblokkeerd raken. Om het gebruik en de veiligheid van onze infrastructuur in de toekomst te garanderen, is het belangrijk om rekening te houden met dit soort effecten.