HNN Bestaande-bouw

Vrijkomend- en restmateriaal tijdens de ingreep


Bij renoveren en transformeren van gebouwen ontstaan vrijkomende- en restmaterialen tijdens de ingreepfase. Met deze indicator ontstaat inzicht in de maatregelen die zijn getroffen om vrijkomend- en restmateriaal tijdens de ingreep te voorkomen en in de mate waarin vrijkomend- en restmateriaal tijdens de ingreep wordt voorbereid om opnieuw in te zetten.

Principe

Ontwerp en renoveer met zo min mogelijk vrijkomend- en restmateriaal tijdens de ingreep

Categorie

Begrip

Meet-/ Bepalingsmethode

Kwalitatieve inzichten

Eenheid

Niet van toepassing

Onderbouwing

HNN BB maakt onderscheid tussen twee materiaalstromen:

  1. Vrijkomend materiaal tijdens de ingreep
    De vrijkomende materialen in deze indicator hebben betrekking om bestaande materialen die uit het gebouw vrijkomen tijdens de ingreep.
  2. Restmateriaal tijdens de ingreep
    De restmaterialen in deze indicator hebben betrekking op materialen die ontstaan bij de toe te voegen materialen tijdens de ingreep. Bijvoorbeeld snijverlies of teveel aan bestelde materialen.

HNN stuurt aan op het voorkomen van zowel vrijkomend- als restmateriaal. Tegelijkertijd is dit vaak niet zichtbaar in

rekenmethodieken. Daarom ontbreekt bij deze indicator een kwantitatieve meet- en bepalingsmethode.

Wanneer dergelijke preventieve maatregelen zijn genomen, sluit HNN aan bij BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen 2023. Dit betekent dat efficiënt grondstoffengebruik wordt bevorderd door effectief afvalbeheer en het stimuleren van hergebruik op de bouwplaats.

Toelichting
  1. Het aantonen van de hoeveelheid restmateriaal tijdens de ingreep is lastig. Het Nieuwe Normaal vraagt daarom (voor nu) een onderbouwing van hergebruik op basis van gemaakte afspraken met de aannemer of met andere afnemers. Daarbij is het criterium of er een bestemming is voor het her te gebruiken materiaal.
  2. Er is nog geen breed gedragen methodiek om vrijkomende materialen tijdens ingreep (kwantitatief) inzichtelijk te maken. Voorlopig zou de massa van de vrijkomende materialen bij ingreep (sloop) inzichtelijk gemaakt kunnen worden, inclusief %massa dat op hoogwaardige manier wordt ingezet. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden of een product direct hergebruikt wordt in een ander project, opgeslagen wordt voor een toekomstig project of gerecycled wordt op materiaalniveau.
  3. Materialen die tijdens de ingreep niet worden verwijderd worden gewaardeerd in de indicator ‘Materiaalbehoud’.
Doorontwikkeling

Voor volgende versies van Het Nieuwe Normaal Gebouw BB wordt doorontwikkeling op het (kwantitatief) inzichtelijk maken van vrijkomend materiaal tijdens de ingreep verwacht. Hierbij wordt waar mogelijk aangesloten bij ontwikkelingen van Het Nieuwe Normaal Gebouw sloop.