Materiaalgebonden CO2-uitstoot
Het klimaatvraagstuk is belangrijk en urgent. Het besef groeit dat CO2-uitstoot niet alleen samenhangt met het energiegebruik, maar ook met de inzet van materialen. Daarom wordt expliciet aandacht besteed aan de materiaalgebonden CO2-uitstoot (embodied carbon). De urgentie is te zien in de ambitieuze korte-termijn doelstellingen (55% CO2-reductie in 2030). Daarom wordt gefocust op de impact op korte termijn (fase A: productie en bouw).
Ontwerp en bouw met een zo laag mogelijke materiaalgebonden CO2-uitstoot
Standaard
Rekenprotocol Paris Proof Materiaalgebonden Emissies
kg CO2-eq / m2 BVO
Onderbouwing
In de verduurzaming van de bouw wordt steeds sterker gestuurd op de CO2-uitstoot op de korte termijn. Dit helpt de opwarming van de aarde te beperken. In lijn met het Klimaatakkoord van Parijs is het nodig om de uitstoot op korte termijn sterk terug te dringen. Voor opdrachtgevers, bouwers en ontwikkelaars is de CO2-uitstoot van de productiefase (van bouwmaterialen) en de realisatiefase (van gebouwen) het meest eenvoudig te beïnvloeden.
De CO2-uitstoot voor de bouw- en productiefase wordt inzichtelijk gemaakt met het Rekenprotocol Paris Proof Materiaalgebonden Emissies, dat is ontwikkeld door NIBE in opdracht van de Dutch Green Building Council (DGBC). Voor renovaties en transformaties van de bestaande bouw betreft het de CO2-uitstoot voor de bouw- en productiefase van de toegepaste materialen en producten tijdens de ingreep.
Doorontwikkeling
In HNN wordt nog geen operationele CO2-uitstoot (door energiegebruik) uitgevraagd, omdat thema Energie in de duurzame context van HNN valt. Voor volgende versies van HNN Bestaande Bouw wordt verder onderzocht of er kan worden aangesloten bij een methodiek die de CO2-uitstoot door energie- en materiaalgebruik voor de bestaande bouw inzichtelijk maakt. Daarbij wil HNN aansluiten bij de ontwikkeling van de Whole Life Carbon-methodiek, die over enkele jaren verplicht wordt vanuit de Europese Commissie.
Toelichting
In juli 2025 gaat de NMD een nieuwe set met milieu-effecten en nieuwe weegset voor de onderlinge verhouding tussen milieu-effecten hanteren (EN-15804+A2). Ten tijde van de publicatie van deze leidraad is DGBC aan het bepalen hoe de materiaalgebonden CO2-uitstoot berekend moet worden op basis van de EN-15804+A2. Deze wijziging kan effect hebben op de materiaalgebonden CO2-uitstoot van een product.
Het Rekenprotocol Paris Proof Materiaalgebonden Emissies is vrijwel identiek aan de CO2-uitstoot in Module A (A1-A5) van de MPG. Het voordeel is dat gebruik gemaakt kan worden van dezelfde MPG-berekening, die ook voor indicator 1.1 wordt uitgevoerd. De CO2-uitstoot in A1-A5 is als aanvullend resultaat van de MPG-berekening beschikbaar.
Een aandachtspunt is de afbakening (demarcatie) van het gebouw. Bij berekeningen gericht op vergunningverlening voor nieuwbouw (Bbl) zijn niet alle gebouwelementen verplicht. Een dergelijke demarcatie vanuit het Bbl bestaat niet bij berekeningen voor bestaande bouw. Het PP-rekenprotocol schrijft voor dat in dat geval alle elementen meegenomen moeten worden.
Omdat de omvang van ingrepen bij renovaties en trans-formaties erg divers is, zal voor het bepalen van de toekomstige prestatieniveaus worden gevraagd welke gebouwlagen worden aangepakt bij de renovatie/transformatie en wat de CO2-uitstoot is per gebouwlaag.
Downloads
Rekenprotocol Paris Proof Materiaalgebonden
Meer informatieDownload bestand