HNN Bestaande-bouw

Materiaalgebonden CO2-opslag


Voor het voorkomen van verdere klimaatverandering is CO2-opname uit de atmosfeer van belang. Biobased producten nemen bij hun groei – als boom of gewas – CO2 op. Door deze producten in gebouwen toe te passen, wordt CO2 in de gebouwen opgeslagen. Bij langcyclische producten en/of producten, die weer hergebruikt worden, zal de opslag voor langere tijd zijn. Materiaalgebonden CO2-opslag wordt ook wel Construction Stored Carbon (CSC) genoemd.

Principe

Ontwerp en bouw met een zo hoog mogelijke materiaalgebonden CO2-opslag

Categorie

Indicatie

Meet-/Bepalingsmethode

Bepalingsmethode koolstofvastlegging biobased bouwmaterialen

Eenheid

ton CO2-eq

Onderbouwing

De opslag van CO2 is een belangrijke strategie om verdere klimaatverandering te beperken. In de gebouwde omgeving kan dit plaatsvinden door gebruik van biobased producten, die langdurig in de keten blijven: in hetzelfde gebouw of in volgende toepassingen. Biobased producten met een kortere levensduur zijn ook zinvol, omdat ze bijdragen aan CO2-reductie op korte termijn.

Bij toepassing van biobased producten gaat het zowel om hout als om vezelgewassen. Hout is bij renovatie- en trans-formatieprojecten in te zetten voor bijvoorbeeld de constructie (optoppen), gevelbekleding en inbouw. Vezelgewassen zijn goed toe te passen bij (na)isolatie van de schil.

Voor HNN Bestaande Bouw bepalen we alleen de CO2-opslag van de materialen die bij de renovatie of transformatie tijdens de ingreep worden toegevoegd. Het betreft de CO2-opslag tijdens de productie- en bouwfase (fase A1-A5) van de materialen en het gebouw.

Toelichting

Het berekenen van de mate van CO2-opslag in gebouwen is relatief nieuw. Meet- en bepalingsmethoden hiervoor zijn nog volop in ontwikkeling. Er zijn onder andere ontwikkelingen in het inzichtelijk maken en financieel verwaarden van materiaalgebonden CO2-opslag met carbon credits.

Voor het bepalen van de CO2-opslag hanteert Het Nieuwe Normaal op dit moment de rekenmethodiek die – in opdracht van het Ministerie van BZK – is opgesteld door SGS Search: Bepalingsmethode koolstofvastlegging biobased bouwmaterialen. De doorontwikkeling van deze methodiek wordt deze meegenomen in nieuwe versies van HNN. Voor de data rondom de CO2-opslag gaat deze methodiek uit van de milieuprofielen in de Nationale Milieudatabase.

Het sturen op een hogere mate van materiaalgebonden CO2-opslag moet niet leiden tot het toepassen van onnodig extra biobased materiaal, wat niet nodig is voor het functioneren van het gebouw. Dit is een aandachtspunt bij het sturen op een zo hoog mogelijke opslag.

De huidige bepalingsmethode kan nog niet op een eenduidige manier worden toegepast, omdat in deze methode de vastleggingsfactor ontbreekt. Dit is de compensatie voor CO2-uitstoot die het gevolg is van het oogsten en verwerken van hout. Ook vindt na oogst uitstoot plaats, zoals rotting van wortelstelsel en verbranding van bast. Deze vastleggingsfactor is daarom cruciaal om te rekenen met de juiste hoeveelheid CO2-opslag.

Doorontwikkeling

Op dit moment wordt er gewerkt aan Europese richtlijnen voor het bepalen van de mate van (biogene) CO2-opslag in bouwwerken en bouwproducten. In een volgende versie van Het Nieuwe Normaal kan dit leiden tot aanpassing van de bepalingsmethode. Daarin kan ook de mate van CO2-opslag, zoals die in de nieuwe set milieuprofielen (EN-15804:A2) inzichtelijk wordt gemaakt, worden meegenomen.

Downloads

Onderzoeksrapport koolstofvastlegging bio-based materialen

Download bestand