Water
Het watergebruik van een gebouw is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsprestatie. Zoet water wordt immers schaarser als gevolg van onder andere hogere temperaturen en langer aanhoudende droogtes. Daarom is ‘Water’ onderdeel van de duurzame context van Het Nieuwe Normaal.
Huishoudens zijn verantwoordelijk voor bijna 75% van het Nederlandse drinkwaterverbruik. Gemiddeld verbruik is ruim 128 liter per persoon per dag. Terwijl de vraag naar drinkwater stijgt, neemt de natuurlijke beschikbaarheid van (drink)water als gevolg van klimaatverandering af. Het beschikbaar hebben van voldoende schoon drinkwater is naar de toekomst niet meer vanzelfsprekend. Steeds meer partijen werken daarom aan oplossingen om te zorgen voor voldoende schoon drinkwater.
Andere ontwerpkeuzes
Door andere keuzes in het ontwerp- en bouwproces kan het drinkwaterverbruik flink worden verlaagd. Denk daarbij:
- Waterbesparende apparatuur, bijvoorbeeld douchekoppen en kranen.
- Grijswatersystemen, waarbij licht vervuild water, afkomstig van bijvoorbeeld douchen, baden of wasmachines, na behandeling wordt gebruikt voor niet-drinkwater toepassingen, zoals het doorspoelen van het toilet.
- Hemelwatersystemen, waarin regenwater en smeltwater wordt opgevangen en behandeld, waarna het kan worden gebruikt voor niet-drinkwater toepassingen.
Om voorbereid te zijn op grijswater- of hemelwater-systemen is het belangrijk om in huidige nieuwbouw al recycle-ready te bouwen en dus dubbel leidingwerk aan
te leggen.
De Vereniging Circulair Friesland heeft voorbeelden van oplossingen voor de Friese regio inzichtelijk gemaakt:
Meer weten? Kijk op de website van VCF.
Onderbouwing
In landelijke regelgeving worden op dit moment geen eisen gesteld aan het waterverbruik. Daarmee is er geen landelijk toegepaste methodiek. Wel wordt er beleidsmatig in het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing gestuurd op huishoudelijk drinkwatergebruik van maximaal 100 liter per persoon per dag.
De enige landelijk beschikbare methodiek om het drinkwaterverbruik inzichtelijk te maken, is de BREAAM WAT01. Deze is vooralsnog alleen geschikt om het waterverbruik van utiliteitsbouw inzichtelijk te maken. Om binnen Het Nieuwe Normaal inzicht te creëren in de mate van drinkwatergebruik en -verbruik, sluiten we voor utiliteitsbouw nu aan bij de vragen die worden gesteld vanuit BREEAM. Voor woningbouw vragen we – op dit moment – naar het aandeel regen- en grijswaterverbruik.
Doorontwikkeling
In volgende versies van HNN willen we de sturing op drinkwaterverbruik verder uitbreiden. Daarbij wordt gewerkt aan doorontwikkeling tot een robuuste
indicator die ook toepasbaar is voor woningbouw, mogelijk aangevuld met haalbare en ambitieuze prestatieniveaus.