Stikstof
Vanuit Europese wetgeving is Nederland verplicht om de emissie van stikstof te beperken en natuurgebieden te beschermen. Onder andere door zeer hoge NOx en NH3 deposities staan Nederlandse natuurgebieden namelijk al jaren onder druk. Ook de biodiversiteit in deze gebieden gaat hard achteruit. Deze stikstof komt onder andere vrij bij het realiseren van gebouwen. Bijvoorbeeld door gebruik van machines, vrachtwagens en auto’s aangedreven door fossiele brandstoffen.
Onderbouwing
Ieder bouwproject binnen een straal van 15 kilometer van een Natura-2000 gebied is momenteel verplicht om aan te tonen dat de vrijgekomen NOx/NH3 geen bijdrage levert aan de achteruitgang van het omliggende natuurgebied.
Stikstof bij bouwprojecten komt vrij door de verbranding van fossiele brandstof (benzine/diesel) door mobiele werktuigen op de bouwplaats en het (vracht)verkeer van en naar de bouwplaats. De vrijgekomen NOx/NH3 wordt berekend door AERIUS. De AERIUS-calculator is een rekentool die de uitstoot berekent en kijkt of deze terecht komt in een nabijgelegen Natura-2000 gebied (depositie). Met behulp van AERIUS kan ook worden berekend of de verkeersstromen van de nieuwe situatie (gebruiksfase) geen bijdrage levert aan de achteruitgang van het omliggende gebied.
Het sturen op de vermindering van stikstofuitstoot is van belang voor het beschermen van de natuur in natuurgebieden, maar ook voor het beschermen van de gezondheid van mens en natuur daarbuiten. De doelstellingen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot zijn onder meer uitgesproken in het Schone Lucht Akkoord en geconcretiseerd in het programma Schoon en Emissieloos Bouwen.
Toelichting
- De AERIUS calculator maakt gebruik van rekenmethodieken welke gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Ieder jaar worden deze rekenmethodieken geüpdatet naar de laatste wetenschappelijke inzichten en het toevoegen van nieuwe machines. Uitkomsten kunnen dus over tijd en per project veranderen.
- De input van de berekening is vaak een inschatting op basis van aannames. De daadwerkelijke emissies kunnen namelijk sterk afwijken van de berekende emissies als in het bouwproces ander materieel is ingezet of andere bouwmethodieken worden gebruikt. Daarom vraagt HNN naar de keuzes in de bouwlogistiek en -methodiek van een project.
- Met behulp van AERIUS kan ook de drempelwaarde voor stikstof worden berekend voor een projectlocatie. Daarmee wordt inzichtelijk hoeveel stikstofruimte er is voordat depositie plaatsvindt in een nabijgelegen Natura-2000 gebied. Zo kunnen in een vroeg stadium mitigerende stikstofmaatregelen worden meegenomen in het bouwplan om onder de drempelwaarde te blijven.
- AERIUS-berekeningen worden voorafgaand aan bouwwerkzaamheden gemaakt, maar niet naderhand getoetst. Dit betekent dat aangeleverde data conform AERIUS-berekeningen niet per se de werkelijkheid weergeven.